Solcellspaneler i Älmhult

Efter den elkris som har varit i Sverige ett tag nu söker många desperat efter alternativa lösningar till att producera el. Det har lett till att solcellspaneler blivit oerhört eftertraktade och under en period i höstas 2022, så gick det inte att beställa några solcellspaneler. Själv har jag installerat en rad (eller en park rättare sagt) med solcellspaneler i Älmhult där jag har mitt jordbruk. Efter att ha läst väldigt mycket om solcellspaneler, dess livslängd och i princip all information jag har lyckats komma över, så bestämde jag mig för att installera en park med solcellspaneler för att bli självförsörjande av el.

Solcellspaneler & vindkraftverk

Mitt jordbruk kräver enorma mängder med el varje dag och det är i princip en omöjlighet att försöka dra ner på min elförbrukning. Då jag har ett par hundra stycken mjölkkor som måste mjölkas dygnet runt så är jag och förblir en storkonsument av el. Jag läste på länge om vindkraftverk och att kanske bygga ett själv, men till slut så brast alltihop i att det inte blåser tillräckligt mycket där jag hade tänkt att sätta några stycken. Då krävs det el för att hålla igång vindkraftverken och det var ju precis det jag ville komma ifrån.

Park med solcellspaneler

När jag hade lagt ner idéerna om att bygga egna vindkraftverk så lade jag istället all min energi på att lära mig allt som var möjligt om solcellspaneler istället och hur jag på mitt jordbruk på bästa sätt kunde utnyttja dessa. Efter mina egna beräkningar av åtgången av el så slutade det med att jag inte hade några bra ställen kvar att sätta solpanelerna på efter att ha räknat på ladugårdstakets ena sida och även på vissa delar av bostadshuset. Den bästa lösningen för mig var helt enkelt att bygga en lite park med solcellspaneler på baksidan av ladugården och bort mot en skogsdunge. Där är parken relativt insynsskyddad men ger ändå bäst solupptag.

Kommentarer är stängda.