Hyr verktyg i stället för att köpa

”Slit och släng-mentaliteten” har länge varit en utbredd företeelse – det har till och med författats musik (bra!) mot den och med tiden har allas medvetenhet inom både ekonomi och miljö ökat. På många plan inom samhället vårdar människor och företag sina prylar med mer respekt för tillverkningskostnad för miljö och plånbok och kastar inte gärna bort saker bara för att de inte längre behövs.

Secondhand-handeln och uthyrning av begagnade prylar har ökat popularitet och att hyra egen bil eller cykel på semesterresan har blivit vanligt om man vill uppleva semesterorten på ett bra sätt. En del hyr också ut sina stugor, lantställen och torp till turister för att tjäna lite extra pengar och då även spara på miljön då det inte behövs byggas så många hotell, båda parter tjänar på denna affär både de som hyr de som hyr ut.

Denna goda idé har också spridit sig till företag inom IT-sektorn bland annat Blue Integrator. Blue Integrator har nämligen gjort det möjligt att hyra deras integration helt gratis i över en månad, på så sätt får företag en känsla av vad det är för verktyg de har att arbeta med. Då integrationslösningar är ganska dyra (4000-8000 kronor i månaden) krävs det att företag är väl insatta i vad det är för verktyg de köper. Om de inte är nöjda med vad de ser kan de spara dessa tusenlappar och istället lägga dem på utbyggnad av solcellsförsörjning eller något annat miljöfrämjande.

Även företag inom tung industri har börjat med uthyrning istället för enbart försäljning av maskiner och verktyg. Uthyrning av tyngre maskineri sparar delvis pengar för de som hyr istället för att köpa. Uthyrning är också ett miljöpositivt alternativ, då det inte behövs byggas maskineri för varje enskild kund. Ett företag som har anammat detta är Torctech som bland annat hyr ut momentverktyg.