Odla mat själv i t. ex. balkonglåda

Att bra miljötips är att odla mat själv, bor man i lägenhet kan man göra detta i en balkonglåda eller liknande. Det finns många argument till varför detta är mycket bra ur miljösynpunkt.

1. Att odla på balkongen i en balkonglåda är bra terapi

Kanske har du ett stressigt liv och spenderar större delen av tiden framför en dator eller i långa bilköper? Att komma hem till din egna lilla oas på balkongen och sticka fingrarna i jorden i en balkonglåda är en otroligt bra kontrast till det moderna stadslivet.

2. Att odla själv ger respekt för växter och en insikt i hur man tillverkar livsmedel

De som odlar själv kommer lära sig vad som krävs för att få något att växa, den personen förstår också lättare det ohållbara i dagens storskaliga jordbruk där livsmedel flygs över halva jordklotet. Att då lägga några extra kronor för att få äta närodlat och/eller ekologiskt blir plötsligt som en självklarhet.

3. Renare luft och mindre resor

Många bäckar små, men om det satt balkonglådor på alla balkonger i våra städer så skulle alla dessa små växer blir en stor mängd och hjälpa till att rena luften och dessutom binda lite Co2. Om du har lite sallad och kryddor på balkongen så kanske det spar en eller ett par resor till affären per år, ta det gånger några hundra tusen vilket det lätt blir om fler odlar så har vi plötsligt en icke försumbar positiv påverkan på miljön.

4. Balkongen blir en oas i betongdjungeln för insekter som pollinerar

Mängden insekter som pollinerar växer minskar och minskar så väl i Sverige som i övriga världen. Detta är ett enormt problem för världen och något vi akut borde bry oss om eftersom en tredjedel av den mat vi äter är beroende av hjälp av dessa insekter.