Solkraft från solceller är framtiden för världen

Att få solkraft från solceller blir bara vanligare och vanligare. Att solkraft kommer vara och är framtiden är redan bevisat. Allt fler länder runtom i världen har övergett eller börjar överge kolkraft, för att sikta på miljövänlig solenergi. Det som lockar när det kommer till solkraft är att den är miljövänlig, förnybar och tystlåten, med mer.

Solkraft tills solen dör

Solenergi som solkraft bygger på kommer från vår sol. Då solen inte kommer att dö fören om runt 5 miljarder år, finns det inget hot om att vi någonsin skulle få slut på energi. Att vi har energi så att det räcker och blir över är en av anledningarna till varför länder som Japan, Tyskland och Kina har investerat mycket pengar på solenergi.

Kina är det land i världen som har installerat mest megawatt, hela 43530 Megawatt har Kina installerat. 43530 megawatt fördelat på Kinas befolkning blir ungefär 32 megawatt per invånare. Enkelt räknat räcker mängden MW per person till ström till en 60 watt glödlampa i 16-18 tusen timmar. Tyskland är det land vars invånare har tillgång till mest solkraft, hela 491 megawatt per invånare.

Följande är de tio länder som producerar mest solkraft (räknat i MW):

Kina (43530)
Tyskland (39710)
Japan (34150)
USA (25600)
Italien (18906)
Storbritannien (9500)
Frankrike (6589)
Spanien (5430)
Australien (5109)
Sydkorea (3493)

Solkraft i sverige

Sverige är fortfarande långt efter andra länder när det kommer till installerad megawatt. Endast 47 MW. Anledningen till varför det inte är mer kan vara för att större delen av Sverige inte har det optimala vädret för solpaneler. På Global Solar Atlas, som kartlägger användning och potentiell användning av solenergi, kan man se att allt ovanför Uppsala saknar data.

Att allt ovanför Uppsala saknar data är såklart inte bra, men faktum är att om det installerades solceller på endast hälften av alla tak vända mot söder väderstreck i Sverige, så skulle alla hushåll i hela landet kunna gå på ström från solenergi. Glöm inte heller att det just nu pågår en kampanj från regeringen där invånare som installerar solceller får investeringsstöd gör att fler vill installera. Solkraft är med andra ord framtiden, inte bara för världen, utan också för Sverige.